Cada dia el cabell cau una mitjana de 100 pèls al dia, cosa que es considera normal. Això és degut al propi cicle de vida del cabell que passa per diferents fases.
Cicle de vida dels cabells
El cicle de vida del cabell és el procés natural pel qual el cabell neix, es nodreix i enforteix, i acaba desprenent-se del fol·licle per tornar a créixer de nou.
Consta de tres etapes: la fase anàgena, fase catàgena i fase telògena. Cada fol·licle pilós té el seu propi cicle de vida i, per tant, no tot el cabell passa simultàniament per cadascuna de les fases, sinó que cada fol·licle pilós té el seu propi ritme.
Fase anàgena
La fase anàgena és també coneguda com la fase de creixement. Aquesta és l’etapa més llarga i el cabell està en ple desenvolupament. La fase anàgena pot durar un mínim de 2 anys i arribar als 4 anys, depenent de cada persona.
El fol·licle pilós durant la fase anàgena produeix nou cabell, el qual creix aproximadament un centímetre cada mes.
Fase catagena
La fase catàgena, o també anomenada etapa de transició, té una durada aproximada d’una a tres setmanes. En aquesta etapa el cabell atura el seu creixement i comença a separar-se del fol·licle pilós lentament, però encara no cau.
Fase telògena
Durant la fase telògena el fol·licle pilós entra en un estat de repòs en el qual deixa de tenir activitat i, en conseqüència, el cabell deixa de créixer. Els cabells romanen en aquest estat durant almenys tres mesos fins que finalment cauen. Això sí, els cabells es desprenen del bulb pilós però el fol·licle es manté intacte.
Quan el cabell ja ha caigut i, per tant, ha superat la seva fase telògena, aquest entra de nou a la fase anàgena començant un altre cicle de vida.
Quan ens hem de preocupar?
Considerem una caiguda anormal de cabell quan aquesta és superior a 100 cabells al dia.
El cicle de vida dels cabells acaba quan després de caure no torna a entrar en fase anàgena i, per tant, deixa de créixer. Quan això passa en diversos fol·licles pilosos alhora és quan comencen a aparèixer àrees sense pèl donant lloc, així, a una alopècia.
Tipus de caiguda
L’Alopècia androgenética
També coneguda com calvicie comuna, és una pèrdua o disminució del cabell determinat genèticament i en la qual sobretot intervenen les hormones masculines (andrògens) sobre el fol·licle pilós, frenant el creixement capil·lar i augmentant la caiguda. Afecta al 45% dels homes i fins al 10% de les dones de la població general.
L’Efluvi Telogen
És una caiguda del cabell més intensa del normal i es produeix quan molts fol·licles pilosos coincideixen en fase telògena i, per tant, notem una major caiguda. Aquest tipus de caiguda és més brusca que en el cas de l’alopècia androgenética i sol ser difusa.
L’Efluvi Telogen no és hereditari, acostuma a ser reversible i sol estar relacionat a factors externs, com l’estrès, certes malalties, canvis hormonals o trastorns en la dieta.
Tractaments
El tractament més eficaç és evitar la causa. Però quan això no és possible o suficient podem recórrer al tractament mèdic, sempre sota supervisió de l’especialista, donat els efectes secundaris d’aquests.
El tractament tòpic (aplicació directe a la zona) més eficaç és el minoxidil. Ha demostrat eficàcia sobretot en casos d’alopècia androgenética, però també es dona com a tractament d’altres formes d’alopècia.
El fàrmac administrat per via oral que ha demostrat ser científicament eficaç és la Finasterida, sobretot per a l’alopècia androgenética, atès que tracta la causa directament. Sempre amb recepta i supervisió mèdica.
Complements vitamínics
Són eficaços quan la causa de la caiguda del pèl és secundària a un dèficit vitamínic, es pot observar en les persones que realitzen dietes hipocalóriques moderades-severes, o en casos d’anorèxia nerviosa.
Preparats cosmètics
Els preparats cosmètics com locions i xampús poden millorar l’aspecte extern del pèl, com per exemple, augmentar el gruix perquè sembli que hi ha més quantitat, i en alguns casos podrien augmentar la quantitat.
Consells per prevenir la caiguda
Els factors causants de la caiguda del pèl són poc evitables en general però si podem seguir uns hàbits.
El cabell s’ha de rentar tantes vegades com sigui necessari per a cada persona, no per rentar-lo en menor freqüència, caurà menys.
Fa falta fer un ús raonable de xampús, amb un pH neutre i que no siguin agressius.
Evitar l’ús freqüent de l’assecador, permanents i altres tractaments agressius, ja que afebleixen el pèl i afavoreixen el trencament d’aquest.
Evitar fer pentinats habituals amb recollits extremadament tibants, atès que s’han vist casos de alopècia per tracció, on s’observa una regressió de la línia d’implantació del pèl.
No dubteu en venir a la farmacia on us podem donar un consell més personalitzat.