La hiperpigmentació és l’enfosquiment de la pell causat per l’augment del pigment anomenat melanina.
Quan la síntesi de melanina és progressiva i homogènia parlem de bronzejat, però quan hi ha una síntesi anormal de melanina, es produeix una acumulació de pigment en determinades zones i apareixen les anomenades taques de la pell com, per exemple, els lentígens o el melasma.
TIPUS DE TAQUES DE LA PELL
Melasma – És una pigmentació de color marró localitzada a la cara (front, llavis, galtes) amb vores mal definits, molt més freqüent en dones i normalment associat a desequilibris hormonals, com ara l’embaràs (en aquest cas es diu cloasma), menopausa, tractaments amb anticonceptius orals, etc. Aquestes taques poden durar anys i a l’estar exposades al sol augmenten la seva pigmentació.
Lentigen o taques senils – Aquestes solen aparèixer a partir dels 60 anys i estan relacionades amb l’exposició solar.
CAUSES DE LES TAQUES
En l’aparició de taques fosques a la pell tant poden influir factors interns com la genètica, hormones, etc. Com externs: la radiació solar, tatuatges, alimentació, fàrmacs, etc.).
Per exemple, l’exposició solar estimula l’aparició de lèntigs solars i de pigues o efèlides, i un desequilibri hormonal, com passa durant l’embaràs o amb l’ús d’anovulatoris, pot afavorir l’aparició del melasma o cloasma.
Tractament de les taques de la pell
El tractament de les taques de la pell s’ha d’abordar des d’una perspectiva multifactorial.
El més recomanable per impedir que apareguin taques a la pell és evitar en la mesura possible l’exposició al sol i fent servir el fotoprotector adequat, ja sigui en crema, en gel, en esprai o en emulsió, segons el tipus de pell.
En els casos en què ja han aparegut les taques, cal saber de quina manera es pot actuar per intentar eliminar-les.
L’aplicació de productes d’acció despigmentant (amb actius que actuen sobre la síntesi de la melanina, com l’àcid kòjic, l’arbutina o la curcumina), al costat de la protecció solar, constitueixen la base del tractament per eliminar o reduir les taques existents.
També són útils els productes exfoliants, que exerceixen una acció correctora, ja que acceleren la renovació de la pell i, per tant, afavoreixen l’eliminació del pigment acumulat.
El tractament despigmentant requereix de molta constància i paciència, ja que els efectes no són immediats. Normalment, cal aplicar els productes durant un mínim de 3 mesos per obtenir resultats.
En cas de melasma o hiperpigmentacions postinflamatòries, pot ser necessari recórrer a medicaments amb efecte despigmentant, com la hidroquinona, que hauran de ser prescrits pel dermatòleg.