La psoriasi és una malaltia inflamatòria de la pell, crònica i no contagiosa. Actualment, afecta entre un 2-3% de la població d’arreu del món i acostuma a aparèixer entre els 15 i els 35 anys, tot i que pot presentar-se a qualsevol edat.
Es caracteritza per l’aparició de lesions cutànies vermelles i escamoses que piquen, principalment a genolls, colzes, tronc i cuir cabellut, tot i que es poden trobar per tot el cos.
La fase inicial de la malaltia, coneguda com placa psoriàsica, correspon a una marca vermellosa petita que pot ser gairebé imperceptible. Amb el temps, les taques tendeixen a augmentar i a fer-se molestes causant picors o sensació de coïssor.
Fins a un terç de les persones que pateixen psoriasi poden arribar a desenvolupar una forma d’artritis anomenada artritis psoriàsica, que es caracteritza per la inflamació de les articulacions, generalment de manera intermitent i asimètrica, principalment les dels dits de les mans i els peus.
Causes
Actualment se’n desconeix la causa. Tot i que no és una malaltia hereditària, es creu que hi ha una predisposició genètica a patir-ne i el risc de desenvolupar-ne augmenta si un dels pares en presenta.
A més, hi ha una sèrie de factors ambientals que poden provocar un episodi o un empitjorament de la psoriasi, com ara infeccions bacterianes o víriques, ferides cutànies (talls, cremades o picades d’insectes), alguns medicaments i situacions d’estrès, entre d’altres.
Tipus de psoriasi
Hi ha diferents tipus de psoriasi:
- En plaques: és la més comuna i es caracteritza per les lesions vermelloses amb escates blanques nacrades que poden picar o arribar a ser doloroses.
- Inversa: es localitza típicament als plecs cutanis del cos, com ara aixelles, engonals, sota els pits o entre les natges.
- En gotes: les lesions són molt petites i es distribueixen de manera irregular per tot el cos. Acostuma a presentar-se en infant i joves, especialment després d’una infecció de faringoamigdalitis, de manera episòdica.
- Eritrodèrmica: en aquest cas l’envermelliment de la pell és molt intens i cobreix quasi tota la superfície cutània. És molt poc freqüent, però pot arribar a ser greu i requerir ingrés hospitalari.
- Pustulosa: Es caracteritza per l’aparició de pústules estèrils (grans de pus no infecciosos) sobre les plaques. És una complicació poc habitual i, en casos generalitzats, també pot ser greu i requerir ingrés hospitalari.
Símptomes de la psoriasi
Les manifestacions poden variar d’una persona a un altre. La més habitual és l’aparició de lesions cutànies de mida i gruix variable, rosades-vermelloses i amb escates blanquinoses nacrades a la superfície.
També és habitual trobar:
- Petits punts escamats (sobretot en nens)
- Pell seca i esquerdada que pot sagnar o picar
- Picor, cremor o irritació
- Ungles engrossides, trencades o estriades
- Articulacions inflamades i rígides
La majoria dels diferents tipus de psoriasi tenen cicles, amb brots que duren setmanes o mesos i que després disminueixen o fins i tot entren en remissió.
Tractament de la psoriasi
Tot i que no hi ha cap tractament definitiu per a la psoriasi, sí que alguns pacients aconsegueixen no tenir lesions durant períodes més o menys llargs. En molt pocs casos les lesions no tornen a aparèixer i, per tant, en la majoria de pacients es manté com una malaltia crònica al llarg de tota la vida, amb períodes millors i pitjors.
Així doncs, actualment, l’objectiu del tractament és pal·liar-ne els símptomes. Per establir-lo es tenen en consideració diferents factors, com la classe de psoriasi i la gravetat, l’extensió de la lesió, l’àrea concreta afectada i fins i tot l’edat del pacient. En funció d’aquests factors, és el dermatòleg el que estableix quin és el tractament més adequat.
Hi ha tres tipus de tractament:
- Tòpic: s’aplica directament sobre la pell amb cremes, locions i xampús. S’utilitza en casos de lesions ben localitzades de lleus a moderades.
- Fototeràpia: tractament amb llum ultraviolada A (raigs UVA) o B (raigs UVB) que s’acostuma a administrar 2-3 cops a la setmana durant 2-3 mesos. És el tractament de primera línia si l’afectació es considera de moderada a greu, i està indicada sola o combinada amb medicaments.
- Sistèmics o generalitzats: Es tracta de fàrmacs que s’administren per via oral (pastilles) o injectada i que requereixen ser monitorats estrictament amb anàlisis de sang per tal de controlar possibles efectes adversos.
Consells per tenir cura de la pell
- Utilitzeu productes d’higiene i hidratació per evitar els brots, fins i tot si us trobeu bé.
- Evitar l’ús de sabons agressius i d’estris (esponges o manyoples) que puguin irritar la superfície de la pell.
- Mantenir la pell ben hidratada amb l’ús de locions que la suavitzin i n’augmentin l’elasticitat. Els productes han de ser rics amb substàncies hidratants, emol·lients, calmants, antipruriginoses i regeneradores. Cal evitar-ne la sequedat, que pot provocar picor i irritació i empitjorar la psoriasi.
- Evitar l’aplicació de colònies i perfums sobre la superfície corporal.
- Utilitzeu xampú de tractament combinat amb un altre xampú d’ús freqüent per al cuir cabellut.
Font: www.farmaceuticonline.com
Font: https://canalsalut.gencat.cat/